Avrupa’da Sıcak Dalgaları ve Orman Yangınları Devam Ediyor
Güney Avrupa’nın büyük bir kısmı rekor sıcaklıklardan etkilenmeye devam ederken, kıta genelinde orman yangınları devam ediyor.
Yunanistan ve İsviçre Alpleri’nde itfaiyeciler alevlerle dolup taşarken, Sicilya’da sıcaklıklar 46.3 dereceye ulaştı.
Bilim adamları, iklim değişikliğinin ısı dalgalarını daha uzun, daha ağır ve daha sık hale getirdiğini söylüyor.
Dünya çapında milyonlarca insan aşırı hava olaylarıyla karşı karşıya. ABD ve Çin sıcak hava ile uğraşırken, Doğu Asya şiddetli yağış görüyor.
Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), sıcak hava dalgalarının önümüzdeki yıllarda daha şiddetli olacağını söylüyor. Örgüt, aşırı hava olaylarının iklim değişikliği ile mücadelede daha fazlasını yapma ihtiyacını da vurguladığını vurguluyor.
BM şubesinin kıdemli danışmanı John Nairn, “Bu olaylar yoğunlaşacak ve dünyanın çok daha yoğun sıcak hava dalgalarına hazırlanması gerekiyor” dedi.
Pazartesi gününden bu yana Yunanistan’da ülke genelinde çok sayıda orman yangını çıktı. 1200 çocuğun bulunduğu yaz kampı da yangın nedeniyle boşaltıldı.
Yunanistan’da şu anda devam eden en önemli yangın başkent Atina’nın kuzeyindeki Dervenokhorya bölgesinde ve yangından yükselen dumanlar uydu fotoğraflarında görülebiliyor.
Korint kenti yakınlarındaki sahil kasabası Loutraki ile Atina’nın güneyindeki Kouvaras’ta da orman yangınları sürüyor.
İsviçre’de itfaiye ekipleri, Valois kantonundaki Bitcsh köyü yakınlarında alevlerle mücadele ediyor. Yetkililer Pazartesi öğleden sonra başlayan yangının gece “patlamış gibi” yayıldığını söyledi.
İspanya’nın La Palma adasında Cumartesi günü başlayan yangında 20 ev kül oldu.
Ancak gece sıcaklıkların düşük olması ve havadaki besleme oranlarının artması sayesinde yangın kontrol altına alındı.
İtalya, İspanya, Yunanistan ve Balkanlar’ın bazı bölgelerinde aşırı sıcaktan kaynaklanan sağlık riskleri için kırmızı alarm devam ediyor.
İspanya’nın kuzeybatısındaki Figueres’te 45.3 santigrat derece, Sardinya’daki Bauladu’da 44.5 santigrat derece ve Sicilya’daki Litaca’da 46.3 santigrat derece idi.
Avrupa’daki sıcaklık rekoru, Ağustos 2021’de Sicilya’nın Palermo bölgesinde 48,8 santigrat derece idi.
Aşırı sıcak hava, Çin ve ABD başta olmak üzere dünyanın diğer bölgelerini de etkiledi.
ABD’nin güneybatı eyaletlerinde yaşayan 80 milyondan fazla kişiye sıcaklık uyarısı yapıldı.
Kaliforniya’daki Mevt Vadisi’nde pazar günü sıcaklık 52 derece iken Arizona eyaletinin başkenti Phoenix’te 18 gündür sıcaklık 43 dereceyi geçti.
İngiliz Meteoroloji Ofisi’ne göre, tüm zamanların en sıcak hava rekoru Pazar günü 52.2 derece ile Çin’de kırıldı. Ancak kayıt henüz onaylanmadı.
Çin’in doğu kıyısında Talim Tayfunu binlerce insanı yerinden etti.
Vietnam’a hatasız ilerleyen tayfun nedeniyle bu ülkede tayfunun geçiş güzergahında yaşayan 30 bin kişi daha inanç bölgelerine götürüldü.
İngiltere’nin önde gelen iklim bilimcilerinden biri olan Imperial College London Dr. Frederieke Otto, “Şu anda gördüğümüz şey, hâlâ fosil yakıtları kullandığımız bir dünyada görmeyi umduğumuz şeyin aynısı” dedi.
Otta ayrıca küresel sıcaklıklardaki artışın arkasında %100 insanların olduğunu belirtti.
Uzmanlar, özellikle Avrupa’nın birçok iklim modelinden daha hızlı ısındığını söylüyor.
Reading Üniversitesi’nden Prof. Hannah Cloke “İşlerin kontrolden çıktığı hissi var. Neler olup bittiğini tam olarak anlamak için çok çalışmak gerekiyor. Bu ısı dalgaları korkutucu. Bunun gerçekten ölümcül olacağını biliyoruz” dedi.
Geçen yıl Avrupa’da 61 bin kişinin sıcaktan öldüğünü belirten Cloke, bu yıl da durumun örnek teşkil edeceğini vurguladı.