Ekonomi

Küresel piyasalarda ABD verisi öncesi volatilite beklentisi

ABD TÜFE verisi öncesi Amerikan hisse piyasaları yatay seyrederken Asya Pasifik endeksleri teknoloji hisseleri öncülüğünde yükseliyor.

S&P 500 endeksi Pazartesi gününü 5.221 puanda yatay kapattı. Vadeliler ise sabah saatlerinde hafif ekside işlem gördü. Hong Kong Hang Seng teknoloji endeksi yüzde 1’den fazla yükselerek Asya’da olumlu ayrıştı. Ralliyi bilanço açıklamaları öncesi Tencent ve Alibaba hisseleri sürükledi.

Sakin görünüm kur ve tahvil piyasalarında da dikkat çekiyor. Bloomberg Dolar Endeksi 1.254 puan seviyesinde yatay seyrediyor. ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 4,48 ile az değişim gösterdi. Brent petrol yüzde 0,1 yükselişle 83,47 dolardan, ons altın yüzde 0,3 yükselişle 2.343 dolardan alıcı buluyor.

Hisselerde oynaklık beklentisi

ABD Nisan ayı tüketici enflasyonu verisi öncesi spot piyasalarda hareket boyutu azalırken opsiyon piyasaları yüksek volatiliteyi ima ediyor.

JPMorgan Stratejisti Andrew Tyler Çarşamba günkü kritik veri öncesi yatırımcıların opsiyon piyasasında S&P 500 endeksinin her iki yöne de yüzde 1 hareket etmesine karşı kendilerini korumaya aldığını belirtti.

Tyler, “Temel risk daha yüksek bir TÜFE verisi olarak dikkat çekiyor. Ancak yaklaşan makro veriler çift taraflı bir risk yaratıyor. Bir taraftan güçlü büyümenin enflasyonu körükleyeceği endişesi söz konusu. Diğer taraftan zayıf büyüme resesyon ya da staglasyon beklentilerini güçlendirebilir” yorumunu yaptı.

Kritik veri öncesi yayımlanan New York Fed anketi ise hanehalkı enflasyon beklentilerinde yumuşama olmadığını gösterdi. Pazartesi günü yayımlanan ankete göre Amerikalı tüketiciler önümüzdeki yıl enflasyonun yüzde 3,3 olacağını öngördü. Böylece Kasım ayından bu yana anketteki en yüksek enflasyon beklentisine ulaşılmış oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu