Teknoloji

Savaşa doymayan ABD, uzayda da savaşmak için yeni bir silahı test ediyor

Geçmişten hiç ders almayan insanoğlu, savaş teknolojilerini hiç durmaksızın geliştirmeye devam ediyor. Taşlarla ve sopalarla başlayan silah geçmişimiz artık nükleer silahlara ulaştı ama yarış devam ediyor. Şimdi de gündemimizde uzayda yaşanacak savaşlarda kullanılacak silahlar var.

ABD, Trump’ın başkanlığı döneminde Uzay Kuvvetleri’ni (Space Force) kurmuş, ancak Trump karşıtı Hollywod – Netflix sinema / film endüstrisi bununla alabildiğine alay etmişti. O dönem, “Uzay Kuvvetleri” konulu komik film ve dizilere çok insan gülmüştü. Fakat şimdi sinema endüstrisinin sempatiyle desteklediği Demokrat Parti iktidarda ve Uzay Kuvvetleri tam hız çalışmaya devam ediyor, üstelik artık sinema endüstrisi bununla alay da etmiyor.

Uzay Kuvvetleri’nin son icraatı, uzayda yaşanacak çatışmalarda görev yapacak, uzaktan kumandalı bir silahın testi.

Remote Modular Terminal (RMT) adı verilen bu silah, yörüngedeki uyduları veya başka uzay gemilerini vuracak bir tür “sinyal karıştırıcı”. Adından anlaşıldığı üzere, “modüler” olan bu uyduya, yeni silah teknolojileri geliştirildikçe, yeni silahlar takmak mümkün olacak. RMT’nin özellikle Çin, Rusya, Kuzey Kore, İran gibi “düşman” ülkelerin uzaydaki olası varlıklarının çalışmasını bozmak için kullanılacağı düşünülüyor.

Düşman uydularını çalışamaz hale getiriyor

Uydu çanağına benzeyen cihaz, hava dalgalarını sinyallerle aşırı yükleyerek yörüngedeki uydu iletişimini bozuyor. Böylece hedef olan uydu ile yer arasındaki iletişim kesiliyor. Uzaydan, yere ateş etmek üzere yerleştirilen bir uydunun varlığını düşünün. Yer kontrolden bu silahlı uyduya emir gönderilemediği için, silahlı uydu tamamen kullanılamaz hale geliyor.

Uzaktan Modüler Terminal (RMT) olarak bilinen cihazın düşük maliyetli olduğu ve dünyadaki kontrol merkezinden çalıştırılabildiği vurgulanıyor.

Tabii ki bu yeni silahın sadece yörüngedeki “silahlı uyduları” durdurmak için kullanılmayacağını tahmin etmek zor değil. “Düşman” devletlerin ekonomik çıkarlarına hizmet eden ticari sivil uydularını da çalışmaz hale getirmekten ABD’yi kim alıkoyacak, bu sorunun henüz cevabı yok.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu